Scratch

Iedereen kan aan de slag met Scratch; het is voor iedereen open, in meer dan 70 talen beschikbaar en is laagdrempelig.

Scratch is een programmeertaal en -omgeving waarmee kinderen vanaf ongeveer 8 jaar op een eenvoudige manier hun eigen interactieve verhalen, spellen en animaties kunnen programmeren.

Scratch helpt je creatief te leren denken, systematisch te redeneren en samen te leren werken.

Meer informatie en voorbeelden (inmiddels zijn er al ruim 8 miljoen gedeelde programma’s):
https://scratch.mit.edu/

Om Scratch te kunnen gebruiken, moet er minimaal Flash 10.2 in de browser geïnstalleerd zijn.

Veelgestelde vragen

Kan ik de taal ook wijzigen naar ‘Nederlands’?
Ja, dat kan eenvoudig onderaan de pagina, of als je al in de projectomgeving bent, met het wereldbolletje
Wat is een sprite?
Een sprite is een tweedimensionale afbeelding of animatie, die je allerlei opdrachten kunt laten uitvoeren in de Scratchomgeving.
Kan ik mijn sprite vergroten en verkleinen?
Ja, als de afbeelding een “vectorafbeelding” is. Als dat nog niet zo is (bijvoorbeeld omdat je een eigen plaatje hebt gebruikt voor je sprite), dan kun je deze op het “Uiterlijk”-tabblad van je sprite eenvoudig omzetten (“converteren” heet dat):

Vervolgens kun je op het “Uiterlijk”-tabblad de grootte van je sprite aanpassen. Het is ook mogelijk om de sprite te bewerken met deze knoppen:

Met deze 4 knoppen kun je je sprite: kopiëren, verwijderen, groter maken en kleiner maken.
Kan mijn sprite ook de andere kant opkijken?
Ja;

ScratchJr

Voor kinderen jonger dan 8 jaar is Scratch minder geschikt, omdat de commando’s op de blokken tekstueel zijn. Je moet dus al goed kunnen lezen. Daarnaast bevat Scratch veel commando’s en mogelijkheden die voor jonge kinderen erg complex kunnen zijn.

De makers van de ScratchJr-app (beschikbaar voor iPad en Android) hebben juist weer goed rekening gehouden met jonge kinderen (5-8 jaar). In de app zijn meerdere zogenaamde “sprites” (personages) aanwezig en is het ook mogelijk om de achtergrond te wijzigen. Zo kunnen de kinderen ook met deze app een spel of filmpje maken.

Leraren / klassen / Dojo’s

Binnenkort kunnen leraren en andere groepen speciale accounts op Scratch aanmaken. Een leraar kan meerdere klassen hebben. Het is nu al te bekijken op http://scratched.gse.harvard.edu/node/39598

Programmeren met Anna en Elsa

In 20 stappen leren programmeren met Anna en Elsa