Robots voor kinderen

Deze pagina geeft een overzicht van een aantal robots, specifiek gericht op kinderen om kennis te maken met de elektronica en robotica.

In onderstaande tabel staat wat de aanstuur- en programmeermogelijkheden van deze robots zijn. Daaronder wordt een korte beschrijving van deze robots gegeven. Dit overzicht is bedoeld als een eerste kennismaking met de verschillende robots die nu te koop zijn. Op internet is er van de meeste robots meer gedetailleerde informatie te vinden.

Robot Prijs (in € en bij benadering) Aansturen App Programmeren Hoe lang bezig om in elkaar te zetten? Lijnvolger? Hardware
Boe-bot van Parallax 160 – 200 Microsoft Robotics Developer Studio 1-2 uur Ja
Lego Mindstorms EV3 350 – 400 Aanraken
Sensor
iPad + Android
Eigen programma voor Mac en PC 4-8 uur Ja Lego en “Brick” (slimme steen)
mBot 90 – 120 Afstandsbediening
iPad + Android
mBlock (programmeren in blokken gebaseerd op Scratch 2.0) en Arduino IDE, geschikt voor Windows en Mac Ja Arduino
Meccano Meccanoid Aanraken (bewegingen voordoen; Learned Intelligent Movement) en spraakaansturing (voice recoginitionmotion capture iPad + Android open source 1-2 dagen Nee belangrijkste kenmerken
Meet Edison (Q-Edison in Nederland) Vanaf 35 Diverse sensoren; reageert op geluid, licht, infrarood iPad + Android Eigen programma (EdWare) Ja Freescale 8-bit MC9S08PA8VL processor en diverse sensoren
OZOBot Volgt uitsluitend gekleurde lijn Niet mogelijk nvt Ja
Sparkfun Inventors Kit Redbot library Ja Arduino
Star Wars Sphero BB-8 150 – 160 iPad + Android SDK voor Sphero nvt Nee ST Micro STM32 F3 MCU, met 72MHz 32-bit ARM Cortex-M4 core
WoWWee MiP 100 – 110 Gesture sense iPad + Android Niet mogelijk nvt Nee

Boe-Bot
De Boe-Bot (Board of Education) maakt gebruik van een universele experimenteerprint met breadboard en een stevig aluminium chassis. Deze robot wordt gebruikt om de beginselen van het programmeren van de BASIC Stamp 2 microcontroller te leren.

Bij de kit wordt met een zeer uitgebreid boek geleverd waarbij de bouw, het programmeren en de beginselen van robotica stap voor stap aan de hand van de praktische voorbeelden voor de Boe-Bot wordt uitgelegd. Alles kan gebouwd worden zonder solderen en zonder gaten te boren.

De Boe-Bot biedt veel mogelijkheden om robots te leren programmeren; hoe servomotoren te besturen. Op een robot horen natuurlijk ook sensoren zoals bumpers/voelsprieten, lichtsensoren en infrarood; die ontbreken dan ook niet op de Boe-Bot.

LEGO® Mindstorms EV3
LEGO® Mindstorms is waarschijnlijk de bekendste en meestgebruikte robot uit deze lijst. De basis is een centrale besturingsmodule (de “intelligente steen”), die kan uitgerust worden met elektromotoren en diverse sensoren voor onder andere licht, afstand en geluid. Deze kunnen door middel van speciale software worden geprogrammeerd, die eerst op de steen ingeladen moet worden. Daarnaast is het ook mogelijk om de robot direct aan te sturen via een iPad/Android-app.

mBot
mBot is een klein robotje van Makeblock dat is te programmeren via de grafische interface van mBlock; een programma dat is gebaseerd op Scratch. Makeblock is een open source constructieplatform dat bestaat uit verschillende mechanische onderdelen en elektronische modules. mBot is uiteraard compatibel met andere onderdelen van Makeblock, maar ook met LEGO®. Er zijn veel sensoren voor deze robot beschikbaar, omdat het gebaseerd is op het Arduino platform.
Meccano Meccanoid
Meccanoid collage
Er zijn een verschillende types van de Meccano Meccanoid. Zo is de G15 staand 60 centimeter hoog en heeft hij een grotere broer (G15 KS) die maar liefst 1,2o meter hoog is. Met behulp van geavanceerde technologie en 10 motoren kunnen de armen, hoofd en benen van de Meccannoid G15 KS.

Het programmeren van de Meccanoid G15KS gaat gemakkelijk en intuïtief. Je hebt er geen speciale vaardigheden voor nodig. Dankzij de Learned Intelligent Movement (LIM)-technologie van de Meccanoid, kun je zijn benen, armen en hoofd laten bewegen door letterlijk eerst zijn benen, armen en hoofd te bewegen. Hij registreert dan wat je doet en doet dat na. Met voice control kun je tegen hem praten en hem opdrachten geven; met de laatste update kan dat ook in het Nederlands.

Meet Edison
Meet Edison is een kleine, LEGO®-compatible, programmeerbare robot. De Legoblokjes blijven goed zitten. Deze robot is echt te programmeren, reageert op geluid en kan zelfs het licht van een zaklamp volgen. Het is een lijnvolger en hij kan, behalve met een app op een tablet of telefoon, ook aangestuurd worden met een gewone IR-afstandsbediening.

Leuke, vanuit het Engels in het Nederlands vertaalde, lessen voor deze robot zijn bijvoorbeeld hier te vinden; http://docplayer.nl/12816346-Ontdek-edison-in-10-lessen.html.

 

 

Sparkfun Inventor’s Kit
Informatie volgt.

Star Wars Sphero BB-8
De Star Wars Sphero BB-8 valt niet echt in de categorie van robots die te programmeren zijn. Met de iPad/Android-app op een tablet of mobiele telefoon is BB-8 aan te sturen en wordt er allerlei data in de app getoond. Het is ook mogelijk om een “hologram”-boodschap op te nemen en af te laten spelen en als de mobiele telefoon dichtgenoeg bij de robot gehouden wordt, lijkt het net of deze door BB-8 geprojecteerd wordt. Iedere Star Wars fan is natuurlijk al in het bezit van dit robotje, die sprekend lijkt op zijn grotere broer uit de film. De prijs voor dit robotje is aan de hoge kant.

WowWee MiP
Het MiP-robotje is erg schattig om te zien. Dit robotje is uitgerust met GestureSense-technologie, waardoor je MiP met handgebaren kunt besturen. Met de bijbehorende app kun je MiP onder meer laten rijden, een pad laten volgen en laten dansen.

Arduino
Met Arduino is het mogelijk apparaten en objecten te creëren die reageren op hun omgeving door middel van digitale en analoge inputsignalen.

Op basis van deze input kan een Arduinoschakeling autonome actie initiëren door het afgeven van digitale en analoge outputsignalen. Input kan bijvoorbeeld worden gegenereerd door schakelaars, lichtsensoren, bewegingsmeters, afstandsmeters, temperatuursensoren, of op basis van commando’s afkomstig van internet, een radiomodule of een ander apparaat met een seriële interface. Outputsignalen kunnen bijvoorbeeld motoren, lampjes, pompjes en beeldschermen aansturen, maar ook input genereren voor een andere Arduinomodule.

Vrij te gebruiken

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld uit vrij beschikbare informatie op internet. Toch is het niet uit te sluiten dat deze informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. Wij zijn hiervoor niet aansprakelijk.

De tekst op deze pagina valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie  en is dus vrij te gebruiken en te kopiëren.

Creative Commons-Licentie