Raar maar waar

Het is deze week weer Kinderboekenweek en het thema dit jaar is “raar maar waar“.

KBW_LOGOS-01

Iedere dag tijdens de Kinderboekenweek staat er op deze pagina tenminste 1 nieuw “raar maar waar”-weetje dat te maken heeft met programmeren.

Wist je dat…

  • … de programmeertaal Ada vernoemd is naar Ada Lovelace, een Brits wiskundige. Op 13 oktober is het Ada Lovelace Day; een internationale dag om alle vrouwen in de wereld te eren die iets in de wetenschap, technologie, engineering of wiskunde bereikt hebben.
  • … als je een rooster in de vorm van een spiraal tekent, Spiraal van Ulam waarop je de natuurlijke getallen zet, met het getal 1 in het midden, en dan de priemgetallen markeert, de priemgetallen de neiging hebben om zich op diagonalen van de spiraal te bevinden? Dit heet de Spiraal van Ulam en is vernoemd naar de ontdekker; de wiskundige Stanisław Marcin Ulam.
  • … “gewoon” printen vroeger heel lang duurde? De geschiedenis van het printen begint bij het kopieerappaat dat werd uitgevonden door James Watt. Hij kreeg er al in 1781 patent op. (bron)
  • … telefoons vroeger niet draadloos waren?telefoon
  • … het getal googol een 1 is met 100 nullen? De oprichters van Google vonden dit zo’n leuk woord dat ze hun bedrijf er naar vernoemden.
  • … de eerste letters die via het Internet verstuurd werden “LO” waren? Dat was op 29 oktober 1970, dus alweer bijna 45 jaar geleden. Eigenlijk wilde Leonard Kleinrock “LOGIN” versturen. Wil je meer over de eerste dag (en meer) lezen? Kijk dan eens op http://www.theinternetday.com/
  • … het informatici van Georgia Tech, een Amerikaanse universiteit, gelukt is om een algoritme (moeilijk woord voor een reeks eindige instructies) te bedenken dat de moeilijkheidsgraad van videogames bepaalt. Aan de hand van eerdere speelsessies wordt het niveau van de speler bepaalt en daarop wordt het spel aangepast. Zo is het spel nooit te moeilijk, maar blijft het wel uitdagend! (bron)
  • … de beroemde uitvinders Galileo, Graham Bell en Edison hun grootste uitvindingen ‘geleend’ hebben van anderen? (bron) Wat dat met programmeren te maken heeft? Een goede programmeur weet ook “beter goed gejat, dan slecht verzonnen” (maar denk wel na over de juiste licentievorm).
  • … je van programmeren ruimtelijk inzicht, structureren en samenwerken leert (bron), maar dat het ook vooral leuk is om te doen?
  • … de ruimterobot Mars Climate Orbiter verloren ging door eenMars_Climate_Orbiter programmeerfout? Hij was geprogrammeerd in Newton-seconden (het Internationale SI metriek stelstel), maar de NASA ging uit van pond-seconden (het Brits-Amerikaanse maatsysteem).

Raar maar waar!