Geslaagde eerste Dojo in Wateringen

Op zaterdag 12 september vond de eerste CoderDojo plaats in Bibliotheek Wateringen.

23 enthousiaste deelnemers gingen aan de slag met Scratch, HTML of JavaScript.
Onder leiding van ervaren mentoren van CoderDojo’s elders in het land en beginnende Westlandse mentoren werkten kinderen aan hun eigen project.

Scratch

Scratch is een visuele programmeertaal zodat ook jonge kinderen de basisstappen van programmeren eenvoudig kunnen leren. Dit bleek favoriet bij de jongere deelnemers. Het Scratch boekje met opdrachten dat we uitdeelden, komt van de TU Delft. Dit boekje gaat uit van de (offline) versie 1.4. Online is inmiddels Scratch 2.0 beschikbaar.

Naar aanleiding van enkele vragen die we kregen, hebben we nu ook “veelgestelde vragen” op onze website opgenomen. Als je vraag er nog niet tussen staat, kun je die de volgende keer stellen of een Tweet naar ons versturen.

HTML

Andere deelnemers hebben van mentoren Sander en Paul geleerd hoe je een eigen website bouwt. Hier bleek het maken van een website rondom Minecraft favoriet. Er werd er ook stilgestaan bij het feit dat wat je op internet zet, zichtbaar is voor de hele wereld en je dus goed met nadenken over persoonlijke informatie die je op internet zet.

Javascript

Mentor Dick begeleidde zijn zelfontwikkelde opdracht voor Javascript. Hij kreeg ondersteuning van mentoren Theo en Bart. De deelnemers hebben het spel Snake gemaakt. Wat al duidelijk werd, is dat er een hoop komt kijken bij het programmeren van een spel. De deelnemers zullen thuis verder werken aan het spel. Thuis zijn er geen mentoren om ze weer op weg te helpen als ze vastlopen, maar er komt zeker nog een vervolg met dit thema, dus hou deze website in de gaten!

Afsluiting

Tot slot kon iedereen die dat wilde zijn of haar project presenteren. Best spannend om anderen te laten zien wat je gemaakt hebt. Er was hard gewerkt en er zijn mooie programma’s en collages gemaakt. Het was een superdag met behulp van alle mentoren en ouders.

Er werd gevraagd of er iedere week een CoderDojo georganiseerd kan worden. Zo ver zijn we nog niet, maar voor de volgende keer staat Tinkercad (ontwerpen in 3D) op het programma.