Editie #3 Scratch

De derde Dojo in Bibliotheek Wateringen op 14 november 2015 stond helemaal in het teken van Scratch en Makey Makey.

Tijdens deze Dojo gingen we zowel met ScratchJr als met Scratch aan de slag.

Scratch

scratch-catScratch is een programmeertaal en -omgeving waarmee kinderen vanaf ongeveer 8 jaar op een eenvoudige manier hun eigen interactieve verhalen, spellen en animaties kunnen programmeren. Voor kinderen jonger dan 8 jaar is Scratch minder geschikt, aangezien de commando’s op de blokken tekstueel zijn. Je moet dus al goed kunnen lezen. Daarnaast bevat Scratch veel commando’s en mogelijkheden die voor jonge kinderen erg complex kunnen zijn.

De makers van de ScratchJr-app (beschikbaar voor iPad en Android) hebben juist weer goed rekening gehouden met jonge kinderen (5-8 jaar). De jongste deelnemers hebben op hun tablets mooie creaties gemaakt met deze app. Eerst gingen de kinderen zelf aan de slag. Daarna kregen ze de opdracht om een “kat-en-muis”-spel te maken; waarbij als de kat de muis zou aanraken, deze daarop zou reageren. In ScratchJr zijn meerdere zogenaamde “sprites” (personages) aanwezig, maar helaas geen muis – wel een vis. Ook de achtergrond kan gewijzigd worden; bijvoorbeeld onder water.

Deelnemers van 8 jaar en ouder hebben gewerkt met de online versie, waarbij het ook mogelijk is om creaties met andere kinderen te delen en samen verder te werken aan een spel of filmpje.

In het begin was het vooral leuk om de Scratch-kat zo hard mogelijk te laten ronddraaien maar gaandeweg werden er steeds ingewikkeldere spellen gemaakt. DJ’s , discolichten op de achtergrond, een vangspel en modecombinaties die niet zouden misstaan op een modeblog. Met het toevoegen van geluiden maakten de deelnemers hun spel compleet.

MaKey MaKey

makey-makey-banaan

Voor de kinderen die al enige ervaring met Scratch hadden, gingen we een stapje verder. Met 2 zogenaamde “krokodillen-klemmetjes” kunnen er dingen vastgemaakt worden aan het MaKey MaKey bord; bijvoorbeeld een banaan, een stok met folie of je gewoon jezelf.

Als de banaan aangeraakt wordt, dan is er een stroomkring en stuurt de MaKey MaKey een commando naar de computer. De computer denkt dat de MaKey MaKey gewoon een muis of toetsenbord is en dus werkt het met alle programma’s en alle websites.

Met Scratch maak je al snel zelf een spel of animatie en met Makey Makey kun je allerlei dingen uit je omgeving aan je computer aansluiten. Een hele leuke combinatie dus: programmeren en knutselen tegelijk!

Tijdens deze Dojo maakten de deelnemers een elektrisch drumstel, het spel Pong en de Sintversie van een schietspel: met pepernoten tegen een cadeau aangooien om punten te scoren…

Foto-impressie

Op deze pagina staat een foto-impressie van deze dag.

Let op! Voorkom hoog dataverbruik op je mobiel. Als je via 3G of 4G deze site bekijkt, klik dan niet op bovenstaande link.